Kammastatuetten

Kammastatuetten

Kammastatuetten

”The Power of Chromosome X”

Når vinderen af Kammaprisen 2020 kåres d. 6. november, bliver årets Kammakvinde ikke blot beriget med æren. Hun får nemlig også overrakt den nyskabte Kammastatuette, som er en keramikskulptur kreeret af Camilla Nørgaard Jensen, Phd.

 

Kammaprisen er en ny pris, som har til formål at hylde inspirerende kvinder i Nordjylland. Den uddeles første gang d. 6. november, og vinderen kan i den forbindelse se frem til en flot hovedpræmie fra ReTreat Yourself samt en smuk keramikstatuette, som er designet specielt til Kammaprisen af Camilla Nørgaard Jensen.

Statuetten er tænkt som et møde mellem et x-kromosom og det kvindelige og forestiller et x-kromosom med former, der leder tankerne hen på en abstrakt kvindekrop. Derfor er det også meget nærliggende, at kunstneren bag har navngivet den ”The Power of Chromosome X”.

Camilla Nørgaard Jensen, som er forsker og iværksætter, forklarer uddybende: Der er mange livsområder, hvor moderne kvinder gerne vil slå til, og vi vil gerne være med på lige fod med mændene i den offentlige arena. Nogle gange skal man strække sig, men man skal også huske at fejre sin egen natur og lade den løfte én, for det kan også være en super-power.”

Camilla lægger desuden vægt på, at statuetten lægger op til fortolkning og kan ændre karakter alt efter, hvilke øjne der ser på den. Den skulle være abstrakt men stadig udstråle den kvindelige energi.

Fra ide til færdig statuette

Da Camilla begyndte udformningen af Kamma-statuetten, havde hun, stik mod sine typiske produktdesignprocesser, ikke udarbejdet hverken skitser eller prototyper. Formningen foregik i højere grad intuitivt ud fra, hvad hun beskriver som ”feeling tones”, som hun forsøger at udtrykke i skulpturen. Det konkrete produkt opstod i mødet mellem hænderne og leret, hvor de overordnede tanker blev omsat til noget materielt.

- Man sidder og nørkler med det, indtil formen og spændstigheden begynder at være der og løfter udtrykket – Nogle gange ved man det først, når man ser det, siger Camilla.

Camilla arbejder til daglig som innovationskonsulent og faciliterer derfor andres kreative processer blandt andet gennem LEGO® Serious Play®-metoden. Derfor ynder hun at bruge sin fritid på ler og keramik for at have et kreativt outlet.

- Det er dejligt at få hænderne i materialerne og se noget blive til for øjnene af en og lidt lægge hjernen på hylden for en stund. Det er fedt at være helt op til albuerne i ler og nogle gange blive overrasket over, hvad der kommer ud af processen.”

Feminist fra barnsben

Adspurgt om hvorvidt Camilla Nørgaard Jensen mener, at der er behov for en pris som Kammaprisen svarer hun, at hun oplever, at vi kvinder opdrages til at være mere tilbageholdende

og selvkritiske end mænd. Camilla har identificeret sig som feminist, siden hun var barn, og selvom hun synes, at begrebet ”feminist” er blevet hijacket af ekstremister de seneste år, så holder hun fast ved denne identificering. ”Det betyder jo simpelthen bare, at man ønsker lige rettigheder”, siger hun. Det er også derfor hun synes Kammaprisen er så godt et initiativ. ”I stedet for bare at brokke sig over, at vi bliver overset, når det f.eks. kommer til at bestyrelsesposter, så larmer vi så meget for at vise, at vi er her, og at vi ikke kan overses.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen